onsdag 27 juli 2016

Jag vill ha,jag vill ha,jag ska ha!

Dessa fraser är något som alla föräldrar är bekanta med på ett eller annat vis. Och du har säkert sagt det själv,för det har då jag gjort. Hjälpte det?? För mig hjälpte det så sällan........
Nä jag är uppfostrad med att vill man "ha" något då måste man "jobba" för att få det. Eller spara. För det var ju så mina föräldrar gjorde,de jobbar för att kunna köpa det vi vill "ha" och de vill ha. De jobbade för att sätta mat på bordet och betala räkningar. För utan jobb så kommer det ingen lön.

Jag upplever att just den där biten "slipper" barnen/ungdomarna undan med idag. För idag är det givet att de ska ha de nyaste kläderna,nyaste mobil modellen, de ska ha och ha för ALLA andra har.

Men jag måste ge mig själv en stor klapp på axlen för jag/vi tillhör inte den kategorin till föräldrar som bara överöser barnen med allt de vill ha.  Utan de får minsann spara och "hjälpa"  till för att "få" just det där som är kanske dyrare.
Ta C till exempel hon hade sparat och sparat för att kunna köpa sig en egen dator, det fattades 300 kr som hon ville "låna", på netonet slutade det med att hon FICK datorn och lyckan var total. Hon hade alltså fått en ny dator som hon själv sparat ihop till.

Här hemma får C vekopeng/månadspeng hon vill hellre ha "allt" på en gång.  Och att sätta upp hur mycket man ska ge är aldrig lätt men swedbank har en lite mall som man kan gå efter om man som förälder tycker det är knivigt att veta hur mycket man ska ge. Där står även lite om tips hur det ska räcka och lite argument "om jag får veckopeng"

Jag tror inte att barnen lär sig detta med pengar och att saker kostar om de bara får och får hela tiden,nu FÅR våra barn saker det är inte det. Men jag menar om de får saker utan att behöva göra något hur ska de då LÄRA sig att saker kostar och hur man får råd till tex ny cykel?!

Här kommer 10 enkla tips!

1.    Prata med dina barn om pengar. Prata både om vad saker kostar, hur man kan tjäna pengar, spendera dem och om familjens ekonomi. Börja så fort ditt barn kan räkna.

2.    Barn lär sig genom att observera och repetera. Tänk på hur du hanterar pengar, berätta om vad du gör och låt barnen vara med och räkna.

3.    Förklara vad en bank är. Och glöm inte att beskriva hur ett bankkonto, bankkort och bankomater fungerar

4.    Låt barnen tjäna in sin veckopeng/månadspeng genom att hjälpa till hemma. Hur stor månadspeng ens barn får beror självklart på hushållets övriga ekonomi och vad månadspengen ska räcka till. För ett genomsnitt se faktaruta nedan.

5.    Lär barnen om ränta. Prata om hur man kan spara och tjäna ränta. Låt barnen spara en del av månadspengen. Ett förslag är att ge barnen ränta på det de sparar.

6.    Sätt mål tillsammans med barnen. Spara gemensamt till en semester eller hjälp barnen att sätta sparmål för att kunna köpa den åtråvärda dockan eller datorspelet.

7.    Lär barnen skillnaden mellan ”behöver”, ”vill ha” och ”önskar mig”. Att förstå skillnaden mellan dessa kommer hjälpa dem att göra sunda köpbeslut i framtiden.

8.    Lär barnen om hur reklam fungerar. Lär dem att om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det.

9.    Visa barnen hur lån fungerar. Det är viktigt att förstå att räntan kan göra något mycket dyrare än vad prislappen säger.

10. Låt barnen ta köpbeslut. Även om köpbesluten är dåliga så lär de sig vartefter. Prata gärna med barnet om köpet efteråt och diskutera om det var ett bra eller dåligt beslut, och om vad de hade kunnat göra annorlunda

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

© Mammatill3.nu 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis