onsdag 16 mars 2016

Jag vill ha jag vill ha

Snälla mamma/pappa kan jag inte få?!  HUR många känner inte igen sig i det?! Nu måste jag erkänna en sak....JAG/VI tillhör inte de föräldrar som ständigt får lyssna på det orden som mer eller mindre kan bli ett tjat när vi är i affärer.
Vet inte riktigt vad det beror på...kanske för att våra barn eller åtminstone "mina" vet om att det är inte lönt att be om ngt i affärerna för det blir inget punkt. Och jag har aldrig upplevt att någon av mina 3 barn bett eller tjatat i en affär. SÅ skönt. Finns inget värre än att gå på tex maxi där ungar skriker och uppför sig så ILLA bara för att de "aldrig får ngt" .
Vi har börjat tidigt med veckopeng till barnen. C har fått veckopeng sedan hon var ca 6 år. Sen är det det hur mycket/lite ska de få? Hittade denna på Nordeas sida.

Barnets ålderGenomsnittligt belopp per månad
6 till 8 år90 kronor
9 till 11 år148 kronor
12 till 14 år320 kronor
15 till 17 år737 kronor
Och ser genast att vi legat/ligger rätt till med att ge C veckopeng. Den får hon varje fredag och hon är så glad när hon får den,genast åker den ner i hennes plånbok och dagen efter tar hon fram och räknar och inser att snart kan hon köpa vad hon nu är på "jakt" efter. Visst nu behöver hon inte alltid spara ihop till hela summan själv utan vi kan betala en del då hon är hjälpsam hemma med att sätta i och tömma diskmaskinen och dylikt. Ibland ber hon och få "låna" och så fort hon får pengar ger hon tbx....
Av grabbarna har jag en spara och en slösa......H har bättre koll på sina pengar (tror jag ska jag säga) än O och det är konstigt.....Nu har de ju sitt studiebidrag själva.

Barnen har haft bra koll på att pengar försvinner.....jag menar med det att handlar man något så har man ju inte några pengar kvar eller får växel tbx på kanske 23 kr av 100 kr,visst sen har de inte riktigt förstått från början varför det blev så. C var nästan sån att då skulle hon inte handla ngt! Haha! Sen blev det lättare när hon förstod att det var så för mamma och pappa oxå.
Grabbarna förstår att saker kostar och att man har räkningar och hyra. De har kanske lite svårt att förstå attt ALLT man ska göra kostar pengar. Ja för så är det ju nästan......inget är gratis inte mycket iallafall.
Ibland muttrar de om vi ska köra kylskåpsrensning här hemma, för det är ju inget "gott" nä men vi kastar på tok för mycket mat. Vi stirrar oss blinda på bäst före datum och mat som vi åt igår tror vi dödar oss om vi äter resterna 2 dagar senare,nä så är det inte. Sen är det ju oss emellan inte så KUL att äta rester :-) Men det behöver vi inte säga högt ! Och nej jag säger inte tänk på barnen....bla bla bla! Nä äter ni inte nu får ni väta tills nästa mål serveras!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

© Mammatill3.nu 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis